Розділ 1. ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Основні напрями наукових досліджень в галузі створення інноваційних технологій харчової продукції, що користується попитом на українських та зарубіжних ринках. Тенденції розвитку водопостачання підприємств галузі.

2. Основи сучасної нормативної бази функціонування підприємств галузі

3. Фізико-хімічна кінетика, колоїдний стан та дисперсні системи харчових продуктів (істинні розчини, гелі, суспензії, емульсії, піни т. і.)

4. Систематизація складових частин їжі та харчових продуктів.

5. Нормативні вимоги до показників якості води  (технічної, технологічної, стічних вод)

Розділ II. ФІЗІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ХАРЧУВАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРИНЦИПИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

1. Концепція раціонального харчування та її вплив на сучасний стан і розвиток технології харчової продукції.

2. Поняття збалансованості харчування в світлі концепції раціонального харчування; значення достатньої кількості споживання води у раціональному харчуванні

3. Мінеральні речовини і їх роль у харчування людини. Елементарний склад харчових продуктів; макро- та мікроелементи

4. Вода і її значення для життя людини. Вода як розчинник, структурний елемент клітин і тканин, кінцевий продукт метаболізму.

5. Вода як технологічне середовище. Поняття про зв’язану та структурно вільну воду. Поняття «активність води». Колігативні властивості розчинів.

6. Домішки і токсичні речовини у харчових продуктах, у воді, їх вплив на стан людини.

7. Роль технологічних факторів у зниженні впливу забруднених харчових продуктів, води і середовища на людину

8. Роль оптимального (раціонального) харчування та води в збереженні здоров’я людини, підвищенні опірності організму, зниженні впливу середовища.

9. Загальні принципи та фізіологічні основи складання раціонів харчування.

10. Особливості дотримання водного балансу  для раціонального дитячого та профілактично-лікувального харчування; харчування при різних умовах роботи, інтенсивності і виду праці.

11. Методи досліджень присутності, вмісту та складу білків і азотутримуючих речовин у сировині та продукції

12. Методи досліджень полісахаридів  та цукристих речовин у сировині та продукції

13. Методи досліджень головних показників якості жирів у сировині та продукції

14. Методи визначення води та її стану в харчових продуктах.

15. Принципи методів визначення основних складових води.

16. Організація роботи технологічних лабораторій на виробництві. Характеристика методів лабораторного контролю (хімічних, фізичних та інших)

 

Розділ III. ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

1. Технологія харчової продукції як наука. Об’єкт, предмет та задачі технології галузі.

2. Науковий прогрес як основа прогресу технології харчової продукції.

3. Шляхи забезпечення ефективності виробництва харчових продуктів: принципи послідовності, оптимального процесу, бережливості та ефективного використання води, сировини, енергії та обладнання.

4. Особливості виробництва харчової продукції. Забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя, поживної цінності та нешкідливості харчової продукції.

5. Значення та вимоги до якості води на різних етапах виробництва різноманітних продуктів харчування.

6. Сутність методології проектування технологій харчових продуктів і раціонів харчування

7. Управління технологічними процесами та якістю води у виробництві харчових продуктів

8. Загальні уявлення про менеджмент якості та управління якістю харчової продукції

9. Основні поняття та задачі системного підходу до удосконалення технологій і моделювання  технологічних процесів. Системний аналіз.

10. Значення досліджень в галузі технології продуктів харчування як дослідження етапів технологічного процесу.

11. Роль моделювання в організації досліджень харчових продуктів та харчових систем. 12. Принципи моделювання технологічних процесів як основа створення інноваційних технологій.

13. Планування експерименту, програмне забезпечення наукових досліджень та обробки результатів

 

ІНФОРМАЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА

1. Вода в пищевых продуктах. / Под ред. Р. Б. Дакуорта. – Пер. с англ. – М.: Пищевая промышленность, 1980. – 376 с.

2. Громогласов А.А. Водоподготовка. Процессы и аппараты: уч. Пособие для вузов. /А.А.Громогласов, А.С.Копылов, А.П.Пильщиков. – М.: Энергоатомиздат, 1990. – 272 с..

3. марецький В.А. Технологія харчових продуктів: підручник. / [В.А. Домарецький, М. В. Остапчук, А. І. Українець]. Під ред.. д.т.н., проф.. А.І.Українця. – К.: НУХТ, 2003. – 572с.

4.Донченко Л.В.Безопасность пищевых продуктов: навч. посібник./ Л.В.Донченко, В.Д.Надыкта. – М.: ДеЛи, 2005. – 538 с.

5 Дуденко Н.В. Фізіологія харчування: навч. посібник для технол. та товарознав. фак. торг. вищих навч. закладів. / Н. В. Дуденко, Л.Ф.Павлоцька. – Харків, НВФ «Студцентр», 1999. – 392с.

6.Зуев Е. Т. Питьевая и минеральная вода. Требования мировых и европейских стандартов к качеству и безопасности. – М.: «Протектор», 2003. – 320 с.

7.  Зуев Е. Т. Менеджмент качества в производстве напитков.– М.:«Протектор», 2003. – 104с.

8. Економіка й організація інноваційної діяльності: підручник. / [О. І. Волков, М. П. Денисенко, А.П.Гречан та ін.]. Під ред.. проф.. О. І. Волкова, проф.. М. П. Денисенка. – К.: ВД «Професіонал», 2004. – 960 с.

9. Кантере В. А. Система безопасности продуктов питания на основе принципов НАССР. / В. А. Кантере, В.А.Матисон. – М.: МГУПП, 2004. – 461 с.

10. Копылов А.С. Процессы и аппараты передовых технологий водоподготовки и их программированные расчеты: уч. пособие для  вузов. / А. С. Копылов, В. Ф. Очков, Ю. В. Чудова. – М.: Изд.дом МЭИ, 2009. – 222 с.

11. Краснова Т. А. Экспертиза питьевой воды. Качество и безопасность : уч. пособие / Т. А. Краснова, В. П. Юстратов, В. М. Позняковский. – М.: ДеЛи принт., 2011. – 280 с.

12. Кульский Л.А. Теоретические основы и технология кондиционирования воды. Процессы и аппараты./ 4-е изд., перераб. и дополн. – К.: Наукова думка, 1983. -  528 с.

13. Марх А. Т. Технохимический контроль консервного производства: уч. пособие для вузов. / А. Т. Марх, Т. Ф. Зыкина, В. н. Голубев. – М.: Агропромиздат, 1989. – 304 с.

14. Перспективы развития фундаментальных и прикладных исследований в области физики, химии и биологии воды./ Под ред. Акад НАНУ В.В.Гончарука. – К.: Наукова думка, 2011. – 408 с.

15. Пищевая химия. ./[А. П. Нечаев, С. Е. Траунберберг, А. А. Кочеткова и др.]. Под ред.. А. П. Нечаева. – СПб: ГИОРД, 2001. – 592 с.

16. Пономарьов П. Х. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини.: навч. посібник. / П. Х. Пономарьов, І. В. Сирохман. – К.: Лібра, 1999. – 272 с.

17. Про безпечність та якість харчових продуктів і продовольчої сировини. / Закон України. – К: 2005 – 69 с.

18. Продукция пищевая. Основные положения ДСТУ 3946-2000. – К.: Государственный стандарт Украины, 2000. – 6 с.

19. Рогов И. А. Химия пищи: учебник и учебные пособия для студентов высших учебных заведений. / И. А. Рогов, Л. В. Антипова, Н. И. Дудченко – М.: Колос, 2007. 853 с.

20. Рябчиков Б. Е. Современные методы подготовки воды для промышленного и бытового использования. / М.: ДеЛи принт, 2004. – 301 с.

21. Системы технологий: учебное пособие. / Под ред.. проф.. П. В. Дудко  - 2-е узд., перераб. и доп.. – Харьков: ООО Узд-во «Бурун Книга», 2003. – 336 с.

22. Теоретичні основи харчових технологій: навч. посібник. /[П. П. Пивоваров, А. Б. Горальчук, Є. П. Пивоваров та ін.]. Під ред.. П. П. Пивоварова. – Х.:ХДУХТ, 2010. – 363 с.

23. Технологічне забезпечення якості харчової продукції: навч. посібник. Для студентів денної та заочної форм навчання за спец. 7.091711 «Технологія харчування»: У 2-х ч. – Част.2. Практ. розділ. Сертифікація та контроль якості харчових продуктів./ [Л. О. Касилова, Л. М. Крайнюк, Ж. А. Крутовий та ін.]. – Харків: ХДУХТ, 2000. – 149 с.

24. Технологія продукції харчових виробництв: навч. посібник./[Ф. В. Перцевий, Н. В. Камсуліна, М. Б. Колесникова та ін.] . – Харків: ХДУХТ, 2006. – 318 с.

25. Урьев Н. Б. Пищевые дисперсные системы (физико-химические основы интенсификации технологических процессов). / Н. Б. Урьев, М. А. Талейсник. – М.: Агропромиздат, 1985. – 296 с.

26. Флауменбаум Б. Л. Основы консервирования пищевых продуктов. – М.: Агропромиздат, 1986. – 494 с.