Керуючись необхідністю виховання у підростаючого покоління турботливого відношення до навколишнього середовища, формування у нього розуміння необхідності раціонального використання водних ресурсів та для підтримки талановитих дітей України кафедрою технології питної води Одеської національної академії харчових технологій був організований і проведений Всеукраїнський конкурс для школярів «Вода – основа життя».

«Воді надана чарівна влада стати соком життя на Землі»

Леонардо да Вінчі

Між доступом до водних ресурсів і розвитком суспільства завжди існував взаємозв’язок. Вода – це необхідна умова економічного зростання і боротьби з бідністю, а в той же час економічний розвиток – це основний чинник негативного впливу на водні ресурси. Розв’язання цього рівняння полягає в знаходженні рівноваги між попитом на воду і водопостачанням. Сьогодні людство є ще дуже далеким від вирішення цієї задачі, незважаючи на суттєві успіхи у водній галузі за останні роки. Ось лише деякі дані з доповіді ООН «Вода і сталий розвиток світу», представленій в Нью-Делі (Індії) 20 березня 2015 року: 748 мільйонів людей на нашій планеті не мають доступу до якісної питної води; 20 % ґрунтових вод світу вже сьогодні експлуатуються надмірно; 90 % стічних вод, які утворюються в країнах, що розвиваються, не піддаються необхідному очищенню; до 2030 року при існуючому відношенні людства до водних ресурсів їх глобальний дефіцит зросте на 40 %.

Проблеми, пов’язані з питною водою, ще ніколи не звучали так гостро, як сьогодні. Населення планети збільшується, і щоб задовольнити його потреби, сільське господарство, енергетика і промисловість повинні збільшувати свою продуктивність. Наприклад, сільське господарство, основний споживач прісної води, до 2050 року при існуючих темпах збільшення населення повинне буде збільшити виробництво продукції на 60 % в країнах, що розвиваються. Також суттєво зросте попит і на промислові товари. В таких умовах попит на воду до 2050 року у світі в цілому зросте на 55 %. За таких тенденцій сталий розвиток економіки країн світу можливий лише при раціональному використанні водних ресурсів, ефективному управлінні ними, збільшенні фінансування проектів, метою яких є розробка і впровадження енергоефективних і екологічно безпечних технологій у водній галузі, а також якісна загальна екологічна освіта та підготовка фахівців, здатних вирішувати вище зазначенні завдання.

Саме керуючись необхідністю формування у підростаючого покоління турботливого відношення до навколишнього середовища, розуміння необхідності раціонального використання водних ресурсів та для підтримки талановитих дітей України кафедрою технології питної води Одеської національної академії харчових технологій був організований і проведений Всеукраїнський конкурс для школярів «Вода – основа життя».

200 робіт було надіслано в ОНАХТ для участі у конкурсі від дітей з різних регіонів України – Одеської, Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської, Вінницької, Київської, Хмельницької, Тернопільської, Львівської, Дніпропетровської, Запорізької, Сумської, Полтавської, Харківської областей. Найбільше робіт отримано від дітей з Одеської, Дніпропетровської і Тернопільської областей. Участь в конкурсі приймали діти різного віку. Найменшим учасникам конкурсу ­– 6 років, а найстаршим – 17 років.

Підготовкою конкурсних учнівських робіт керувало 60 вчителів загальноосвітніх і спеціалізованих шкіл, гімназій, ліцеїв, навчально-виховних комплексів, а також керівників станцій юних натуралістів, центрів естетичного виховання і позашкільної освіти, студій і гуртків образотворчого мистецтва, спортивних гуртків.

Учасникам конкурсу було запропоновано позмагатися в чотирьох номінаціях: «Найкращий вірш про воду», «Найкраща розповідь про воду», «Найкращий малюнок про воду», «Найкраще фото про воду». На адресу оргкомітету надійшло 34 вірші, 25 розповідей, оповідань, описів, наукових казок, 97 малюнків, 36 фотографій. Також, з ініціативи дітей на конкурс були надіслані 7 картин, виконані в техніці «Орігамі», та 1 макет острову серед моря, виготовлений із природних матеріалів.

Всі роботи, представлені на конкурс, є унікальними. В кожній з них відчувається щирість і відкритість дитини, любов до природи, водних ресурсів, тривога за своє майбутнє. В багатьох розповідях, описах, віршах звучить бажання зрозуміти, чому людина, яка не може жити без води, прагнучи поліпшити своє життя, її знищує. Більшість робіт, представлених на конкурс є закликом до людей, і дорослих і маленьких, берегти кожну краплинку води, «бо без неї нема майбуття».

Всі конкурсні роботи були представлені для перегляду і оцінювання в головному корпусі Одеської національної академії харчових технологій 20 березня, напередодні Всесвітнього дня водних ресурсів. Визначення переможців у кожній з номінацій здійснювали шляхом голосування. В голосуванні прийняли участь студенти, викладачі та співробітники академії. Суттєву допомогу в оцінюванні конкурсних робіт в номінаціях «Найкращий вірш про воду» та «Найкраща розповідь про воду» надала завідувач кафедри українознавства професор Віват Г.І. Організовували голосування студенти другого і третього курсу, а також магістри, які навчаються за спеціальністю «Технології питної води та водопідготовки харчових виробництв».

Переможці Всеукраїнського конкурсу «Вода – основа життя» будуть оголошені і нагороджені призами та дипломами на урочистому відкритті VI Всеукраїнської науково-технічної конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Вода в харчовій промисловості», яка відбудеться 9 квітня 2015 року в Одеській національній академії харчових технологій. Грамотами будуть нагороджені також учасники конкурсу, які не зайняли призові місця, та всі вчителі і керівники, які надихнули дітей на створення мистецьких шедеврів. Переглянути роботи конкурсантів можна на сайті ОНАХТ і сайті кафедри технології питної води.

Кафедра технології питної води висловлює подяку всім учасникам конкурсу та їх керівникам за змістовні, красиві, сповнені любові до водних ресурсів малюнки, фото, вірші, розповіді, картини в техніці «орігамі» та гіпсовий макет чарівного куточку нашої країни. А також висловлює подяку керівництву, співробітникам і студентам ОНАХТ, які допомогли організувати і провести Всеукраїнський конкурс «Вода – основа життя».


Завідувач кафедри
технології питної води Коваленко О.О.