23 травня 2018р. на кафедрі Біотехнології і води Одеської національної академії харчових технологій відбулась зустріч студентів та викладачів кафедри з генеральним директором науково-виробничого підприємства «Аріадна», к.т.н. Олексієм Володимировичем Коваленко.

Спілкування ген. директора НВП «Аріадна» Коваленко О.В. зі студентами

 

Директор НВП «Аріадна» Коваленко О.В.  розповів про перспективні напрямки розвитку біотехнологічної галузі. Акцентував увагу студентів на затребуваності сучасної промисловості у грамотних професійних біотехнологах, завдяки яким здійснюються  кардинальні якісні зміни в харчових технологіях, сільському господарстві, раціональному використанні природних ресурсів та охорони навколишнього середовища і медицині та фармацевтичній галузі.

Підприємство «Аріадна» відрізняється від  фармацевтичних виробництв тим, що самостійно займається науковими розробками актуальних на сучасному біотехнологічному ринку продуктів. Воно приділяє велику увагу науковим дослідженням і тісно співпрацює з науковцями Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України (Київ), з Державним науково-дослідним контрольним інститутом ветпрепаратів та кормових добавок (Львів), Державним науково-контрольним інститутом біотехнології і штамів мікроорганізмів (Київ), ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» (Харків), Одеським національним університетом ім. І.І. Мечникова, Одеським державним медичним університетом та ін.

Компанія співпрацює з медичними закладами для необхідної медичної апробації нових досліджень і тільки після розробки всієї документації, згідно чинного законодавства, може впроваджувати свої препарати у виробництво. Це дуже тривала і наполеглива робота, яка може розтягнутися на 5-7 років – від ідеї до випуску готової продукції. Але бачити в магазині чи аптеці продукцію, яку розробив саме твій колектив, і знати, що вона приносить користь, покращує здоров’я людей, велике задоволення науковця.

Науково-виробниче підприємство виготовляє широкий асортимент продукції від заквасок для домашнього приготування йогуртів до промислових біологічних добавок для кормів.

Виробничий процес на НВП «Аріадна»

 Фахівці підприємства «Аріадна», використовуючи науковий та технологічний досвід, здійснюють розробки нових видів продукції. Сьогодні ведеться спільна робота співробітників підприємства і наукових співробітників університетів України, що дозволяє культивувати нові штами мікроорганізмів з необхідними властивостями. Всі дослідження проводяться без використання методів генної інженерії. В агросекторі основним принципом роботи підприємства є пошук і використання природних рішень в птахівництво і тваринництво з допомогою біотехнологій для зниження собівартості продукції.

Студентам цікаво було дізнатись, що Олексій Володимирович закінчив Одеський університет ім. Мечникова, а вдосконалював свої знання в ОНАХТ, працюючи над впровадженням біологічних ферментних перетворень в переробку рослинної продукції під час навчання в аспірантурі. На зустрічі Коваленко О.В. подякував д.т.н., проф. Безусову А.Т. за керівництво його дисертаційною роботою, і підкреслив, що саме завдяки таким ентузіастам-науковцям зберігається і розвивається творчий підхід до української науки.

Ознайомлення керівника біотехнологічного підприємства з науковою тематикою студентських досліджень (проф. кафедри БіВ Безусов А.Т. і к.т.н. Коваленко О.В.)

  Лектор наголосив, що незважаючи на сучасні важкі умови для промисловості біотехнологічні розробки будуть завжди користуватись попитом і не тільки на вітчизняному ринку. Але якщо ви високоякісний фахівець, то  можете займатись науковими розробками в лабораторіях України, а потім запатентувати своє дослідження і отримувати певні кошти за використання своєї ідеї.

Зацікавлений діалог студентів та викладачів кафедри БіВ з керівником НВП «Аріадна»

«На сучасному етапі розвитку технологій в світі найдорожче коштують – «мізки», тобто ваші знання. Тому скористайтесь студентським навчанням ефективно: ходіть на заняття, будьте допитливими і задавайте викладачам питання та багато працюйте самостійно, тільки так ви можете отримати високу кваліфікацію і бути конкурентноспроможним на ринку праці», - наголосив. Коваленко О.В.

Під час зустрічі студенти і викладачі цікавились лабораторною базою підприємства, особливостями організації виробництва фармацевтичних препаратів та напрямками наукових розробок.

Генеральний директор НВП «Аріадна» запросив студентів на екскурсію на виробництво, а для студентів-біотехнологів, які захоплюються науковою діяльністю, можливо, буде розглянуте питання про стажування на підприємстві.

Зустріч з керівником одного з провідних підприємств біотехнологічної переробки нашого регіону, яке займається синтезом біологічно активних речовин, була цікавою і мотивуючою для студентів. Вони на конкретному прикладі побачили, що для побудови успішної кар’єри потрібні: велике бажання, добрі знання і наполеглива праця.                          

Доценко Н.В.

к.т.н., доцент кафедри біоінженерії і води ОНАХТ