Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

19-20 квітня 2018 року в Національному університеті харчових технологій відбулася друга міжнародна науково-практична конференція «Перспективи майбутнього та реалії сьогодення в технологіях водопідготовки», організаторами якої були кафедра технології цукру та підготовки води НУХТу за сприяння Міністерства освіти і науки України. Адже наука та освіта є важливим пріоритетом світового інноваційного розвитку, що пов’язано, перш за все, з безперервною еволюцією технологій як основи соціально-економічного розвитку суспільства, для якого питання забезпечення  населення України якісною та безпечною питною водою є чи не найбільш актуальними. На це звертали увагу в вітальному слові заступник голови оргкомітету конференції, проректор з наукової роботи Олександр Шевченко, завідувач кафедри технології цукру і підготовки води Наталія Гусятинська і виконавчий директор Асоціації виробників мінеральних та питних вод України Оксана Бамбура. Задача підготовки фахівців нової генерації, здатних забезпечувати стабільний розвиток економіки на основі впровадження наукоємних технологій, є своєчасною і актуальною – це підкреслювали у своїх доповідях завідувач відділу Інституту нутріціології ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя» МОЗ України Анатолій Підрушняк і інші доповідачі цікавих доповідей, що їх заслухали учасники конференції.

          Предметом наукових дискусій стали питання властивості води, методи контролю якості та безпечності води, нові технології підготовки питної та технічної води, фізико-хімічні та біологічні аспекти очищення води, водопідготовка харчових виробництв, фасовані води та напої – актуальні питання технології та якості, водооборотні системи в промисловості, енергетиці та комунальних господарствах, очищення промислових стічних вод, зневоднення та перероблення осадів, еколого-економічні аспекти раціонального водокористування.

          У роботі конференції взяли участь представники провідних університетів і наукових установ НАН України, ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України», а також представники виробництв бутильованих вод, зокрема ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «ОСКАР», ПрАТ «Миргородський завод мінеральных вод», Трускавецький завод мінеральних вод, ПРаТ «Орлан», ТМ «Біола», IDS Aqua Service та інші.

Активну участь у роботі конференції приймали  і фахівці кафедри біоінженерії і води Одеської національної академії харчових технологій – зав. кафедрою, д.т.н. Коваленко О.О.,  професор Стрікаленко Т.В., ассистент Кормош К.Ю. та аспірант Новосельцева В.В. На численні запитання до доповідачів були надані ґрунтовні відповіді, а саме обговорення виступів проходило у доброзичливій атмосфері.

Безумовно, приймаючи участь у роботі цієї, вже другої профільної для нас конференції (а інших просто не проводиться в Україні), ми не могли не порівнювати її з конференцією «Вода в харчовій промисловості», яка в цьому році вже 9-й раз проходила у нашому ЗВО також у квітні і була присвячена, як завжди, Всесвітньому Дню води. Певною перевагою конференції  в НУХТі можна вважати участь у її роботі представників Національної Академії Наук України та ряду ЗВО і НДІ Києва. На жаль, вони практично не приймали участі у дискусії, тому що полишали конференцію одразу після своїх виступів. До недоліків конференції вважаємо за необхідне віднести обмеженість у часі, виділеному на виступи рядових учасників – адже саме молодим ученим і аспірантам вкрай важливим є обговорення їх доповідей, що містять нові рішення, спірні питання та підходи до вирішення актуальних проблем саме сьогодення. Ці зауваження ми маємо враховувати при проведенні нашої ювілейної, вже 10-ї конференції «Вода в харчовій промисловості» у 2019 році.

          Одночасно з роботою конференції в НУХТі проходив 14-й конкурс «Всеукраїнський юнацький водний приз» - фініш національного етапу Міжнародного конкурсу «Stockholm Junior Water Prize». Девіз конкурсу «Думай глобально, дій локально» як найкраще відтворював запропоновані учням шкіл і студентам коледжів рішення щодо збереження та раціонального використання водних ресурсів в Україні. Інноваційні методи очищення стічних вод, раціональне використання водних ресурсів в промисловості, використання альтернативних джерел енергії у підготовленні води, аналіз антропогенного навантаження на водойми, водозабезпечення населення посушливих регіонів та пустель – це не повний перелік тем, що турбують юних дослідників, які подали свої проекти на конкурс.

Учасники фінального відбору національного конкурсу «Всеукраїнський юнацький водний приз»

Переможців заочного етапу конкурсу було запрошено до Києва, в Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського», де 17-20 квітня відбувались захисти проектів та визначення переможця від України, який поїде у Стокгольмі в серпні цього року. Серед організаторів конкурсу – Міністерство екології та природних ресурсів України, Міністерство освіти і науки України, Посольство Швеції в Україні, представництво «DOW Europe GmbH», ДП «Науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут міського господарства», КП «Водно-інформаційний центр», ОАО «АК «Київводоканал», НВО «Екoсофт» та громадська організація «WaterNet» - представники яких  прискіпливо  слухали усі без винятку доповіді, задавали питання та організовували жваві дискусії під час усього терміну часу, відведеного на проведення конкурсу.

В цьому році в конкурсі вперше приймали участь асистент кафедри біоінженерії і води  Кормош К.Ю. зі своїм підопічним – студентом Механіко-технологічного коледжу Одеської національної академії харчових технологій, майбутнім фахівцем з харчових технологій Ткаченко Святославом Миколайовичем.

 

Студент Механіко-технологічного коледжу ОНАХТ  Ткаченко С. М. захищає проект

Вони представили на конкурсі проект на тему «Інноваційна технологія альтернативного забезпечення водою із повітря рекреаційних та інших зон з дефіцитом прісної води».

 

Керівник проекту Кормош К.Ю. із конкурсантом Ткаченко С.М.

 На жаль, на цей раз проект не став переможцем конкурсу, здобувши одну з проміжних нагород. Однак, вважаємо, що вихід до фінального етапу такого престижного конкурсу в Україні – це вже перемога. А досвід, що його набули учасники конкурсу, безумовно, допоможе їм в наступні роки у конкурсній боротьбі за можливість доповісти про свої напрацювання науковій спільноті світу і членам королівської родини у Швеції.

 Стрікаленко Т.В.,

д.мед.наук, професор кафедри біоінженерії і води ОНАХТ